ÖNMEGVALÓSÍTÁS EGYESÜLET
...ahol a gondolataink - érzéseinkbe ágyazva - megvalósulnak!

Keresés a honlaponBelépés
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

facebook közösségi oldalunk
- 2014.01.18.

CSALÁDÖLELŐ

https://www.facebook.com/csaladolelo?fref=ts


Munkatársak a közösségi ellátásban:
- 2013.08.28.

A szenvedélybetegek (és családjaik) közösségi ellátásában:

koordinátor: Jacsó József 30/6374-123
koo. helyettes: Cserei Virág (szociálpedagógus) 30/6096-228

tovább >>4 Napraforgó
- 2013.09.27.

Arany Napraforgó Vendégházunk megkapta a 4 napraforgós minősítést - ami a falusi vendéglátásban a legmagasabb minőség!

tovább >>ELKÉSZÜLT A VENDÉGHÁZUNK ! ! !
- 2013.03.13.


3765 Tornaszentandrás, Hunyadi u. 10.

Az Országos Kék Túra útvonalán! :)

Két összkomfortos szobában 6 férőhely: 4+2 ágy
+ lakókocsi beálló külön fürdőszobával
+ sátorhelyek (és sátrak 14 főre)

tovább >>Adatvédelmi tájékoztató
- 2018.05.28. 

                         Tabletták fogságában – a gyógyszerfüggésről
 
 
A mai túlhajszolt világban sokan érzik úgy, hogy az idegeskedés kihat a mindennapjaikra, a stressz miatt nem tudják normálisan végezni a munkájukat, a családjukkal szemben is ingerlékenyebbek, és az alvással is problémáik vannak.
A legtöbben a megoldást a nyugtatók, altatók szedésében keresik, amelyeknek azonban sok veszélye van.
Magyarországon minden harmadik ember szed nyugtatót, altatót vagy fájdalomcsillapítót. A legnagyobb hiba azonban az, hogy jellemzően nem orvoshoz fordulnak a problémájukkal, hanem például barátokra, szomszédokra hallgatnak, tőlük kapnak először kipróbálásra különböző szereket.
A gyógyszerfüggés annyiban más, mint például az alkoholizmus, hogy az érintettekről gyakran még a közvetlen környezetük sem tudja, hogy függők, hiszen titkolják, nem nyilvánosan szedik be a pirulákat.
A gyógyszerfüggés jellemzően akkor alakul ki, ha valamilyen megoldhatatlannak tűnő probléma tartósan fennáll az egyén életében, és az ezzel járó feszültséget nem tudja elviselni. Ilyenkor fordul a tablettákhoz, melyek a problémát ugyan nem oldják meg, de abban segítik az illetőt, hogy legalább egy időre szabaduljon a szorongástól. Aztán ha múlik a gyógyszer hatása, és a feszültség visszatér, beveszi a következő tablettát, és így alakul ki végül lépésről lépésre a függőség.
Kétféle gyógyszerfüggőséget ismerünk:
-         Amikor a gyógyszer kémiai összetevői, illetve az agyra gyakorolt hatásai miatt válunk függővé - például nyugtatóktól, altatóktól
-         Amikor azt hisszük, hogy minden bajunk gyógyszerekkel gyógyítható, mert a gyógyszer életelixír
-          
A központi idegrendszerre ható gyógyszerek folyamatos szedése miatt végül már a személyiség is zavart lesz: az egyén elveszíti önkontrollját.
A helyzetet súlyosbítja, hogy az emberek nagy része – tartván a megbélyegzéstől és az előítéletektől – nem fordul a problémával szakemberhez.
 
Alvási zavarainkat, fájdalmunkat azonban nem kell mindig azonnal gyógyszerekkel orvosolni. Nem tragédia, ha nem tudunk aludni, a szervezetünk majd valamikor nappal vagy a következő éjszaka biztosan pótolja az elmaradást. A fájdalom pedig betegségre vagy valamilyen elváltozásra hívja fel a figyelmet, tehát a tünetek eltompítása helyett jobb, ha megkeressük a probléma forrását.
 
A függőség kialakulásában Magyarországon jelentős tényező az is, hogy az emberek döntő része igen alacsony problémamegoldó képességgel bír, így stressz helyzetben egyszerű és kézenfekvő megoldásnak véli, ha csak benyúl a táskájába és bevesz egy tablettát.
 
A szenvedélybetegséget azonban lehet kezelni. Bátran kérje szakember segítségét, ha a problémával nem tud megbirkózni!
 
Forrás: Zacher Gábor toxikológus
Kép forrása: www.petty.hu

 


altató-, nyugtató függés

E-mail:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotSzóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szóljon hozzá


1 hozzászólás

Moncsi [ 2012-01-25 00:27 ]

Egy aggódó és tanácstalan gyerek vagyok!

Édesanyám már régóta szed nyugtatókat,de nem vitte túlzásba eddig.
Nagyon nehéz élete volt,de ezt most nem írnám le.
Eljutottunk arra a pontra,hogy nyáron 1 hétre kiütötte magát,elvettük a nyugtatóit és hatalmas balhé volt emiatt,Én kiakartam hívni a mentőket,de a nevelőapám nem engedte,állítólag már csinált ilyet és utána összeszedte magát,akkor más városba éltem ezért nem tudtam róla.Azt hittük sikerült összeszednie magát,de újra kezdődik.
Azt vettem-vettük észre,hogy direkt csinálja a konfliktust,hogy bevehesse a nyugtatót,altatót.Mindenkit elüldöz magától,semmi sem jó neki,úgy érzi,hogy Őt senki sem szereti,vele senki sem foglalkozik stb...,amit elég durván-sértőn vág a fejünkhöz.Mi tudjuk az okát,de nem tudunk ezen változtatni.(autista az öcsém és tavaly január óta rákmegelőző műtétekre jár)Folyamatosan azt hajtja,hogy Ő megfog halni,Őt nemérdekli semmi csak aludni akar,a következő pillanatban meg mindenki szemét és takarodjunk.
Már kértem,hogy jöjjön el velem a pszichiátriára és beszéljen 1 orvossal a problémáiról,de nem hajlandó,közölte Ő nem hülye és nem is gyógyszerfüggő,miattunk kell a nyugtató,mert mi kicsináltuk idegileg.
Tanácstalan vagyok...,hogyan vezessem rá,hogy segítségre van szüksége?Tönkreteszi az egész családot,nem tudom mit csináljak!!:( Ha megyek hozzá az a baja,ha nem megyek,akkor meg az.:(
Valaki segítsen!!!

www.onmegvalositas.shp.hu

Honlapkészítés