ÖNMEGVALÓSÍTÁS EGYESÜLET
...ahol a gondolataink - érzéseinkbe ágyazva - megvalósulnak!

Keresés a honlaponBelépés
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

facebook közösségi oldalunk
- 2014.01.18.

CSALÁDÖLELŐ

https://www.facebook.com/csaladolelo?fref=ts


Munkatársak a közösségi ellátásban:
- 2013.08.28.

A szenvedélybetegek (és családjaik) közösségi ellátásában:

koordinátor: Jacsó József 30/6374-123
koo. helyettes: Cserei Virág (szociálpedagógus) 30/6096-228

tovább >>4 Napraforgó
- 2013.09.27.

Arany Napraforgó Vendégházunk megkapta a 4 napraforgós minősítést - ami a falusi vendéglátásban a legmagasabb minőség!

tovább >>ELKÉSZÜLT A VENDÉGHÁZUNK ! ! !
- 2013.03.13.


3765 Tornaszentandrás, Hunyadi u. 10.

Az Országos Kék Túra útvonalán! :)

Két összkomfortos szobában 6 férőhely: 4+2 ágy
+ lakókocsi beálló külön fürdőszobával
+ sátorhelyek (és sátrak 14 főre)

tovább >>Adatvédelmi tájékoztató
- 2018.05.28.ÚTRAVALÓUL

 

Ügyelj gondolataidra, mert
szavaiddá válnak!
 
Ügyelj szavaidra, mert
tetteiddé válnak!
 

Ügyelj tetteidre, mert 
szokásaiddá válnak!
 

Ügyelj szokásaidra, mert

személyiségeddé válnak!

 

Ügyelj személyiségedre, mert

az lesz a sorsod!
 
Frank Outlaw
 
 
 
 

…az igazság közelébe

mindig csak a kérdező ember férkőzhet,
 
soha nem a „válaszoló” ember…
 
Dr. Vekerdy Tamás

 

Komplex (holisztikus) emberkép

A betegségek pszichés hátterének jelentősége Euróbában Hippokratész óta jelen van a medicinában. Ázsiában mind a hagyományos kínai, mind az indiai ájurvédikus orvoslás évezredek óta tartalmazza ezen alapvető szempontot, mégis csak az utóbbi 50 évben, a gyógyítás szemléletének reformja során került hangsúlyozottan megfogalmazásra. Pavlov szerint: „A szervezet pszichés és szomatikus értelemben teljes egység… „ Nyilvánvalóan nincs külön szomatikus (testi), pszichés, pszichoszomatikus, energetikai gyógyítás, hanem gyógyítás létezik, melynek minden esetben individuális és nem betegséget, hanem a beteg ember minden fellelhető diagnosztikai és terápiás szempontjait veszi figyelembe. Az ember egészségét vagy betegségét megítélő szemlélet holisztikus, multifaktorális vagy multidimenzionális.

Az emberben a testi, lelki és szellemi tényezők szoros egységben és kölcsönhatásban működnek. Nem képzelhető el egyik változása anélkül, hogy ne hatna ki a másik két tényezőre. Ezek dinamikus interakciója zajlik, a folyamatok mind szomatopszichés, mind pedig pszichoszomatikus irányba szerveződhetnek úgy, hogy közben a szellemi felkészültség javítja az egyén belső fittségét, tehát csökkenti a kedvezőtlen folyamatok ütemét vagy számát. Ez a természetgyógyászati holisztika alapvetése is.

Az ember személyiségtípusa, valamint egyéni pszichoszociális fejlődése során kialakított minták, és elért szellemi bázisa szerint reagál a környezeti és a belső pszichés hatásokra.

A komplex emberkép szerint alapvetően minden betegség pszichoszomatikus jellegű, mégis léteznek olyan betegségek, melyek erőteljesebben pszichés eredetűek, és ezért azokat nevezik köznapi értelemben pszichoszomatikus betegségnek.

 

A holisztikus egészségfejlesztést alkalmazók filozófiája

  1. Mindenekelőtt nem ártani (primum no nocere).
  2. A természetnek gyógyító erői vannak (vis medicatrix naturae). Az emberi testben jelentékeny erők rejlenek önmaga meggyógyítására. A terapeuta feladata megkönnyíteni és elősegíteni ezt a folyamatot, természetes, nem toxikus gyógymódok alkalmazásával.
  3. A baj okát felismerni és kezelni (tolle causam). Az egészségfejlesztő terapeutákat arra oktatják, hogy a betegség (valódi) okait kutassák fel, a tünetek megszüntetése helyett. A tüneteket úgy tekintik, mint a test gyógyulásra való törekvésének kifejezését, míg az okokat a fizikális, a lelki, érzelmi és szellemi (spirituális) síkon kell keresni.
  4. A beteg egész személyét kezelni kell. Az egészségfejlesztő terapeutákat úgy képezték, hogy az egyént olyan egészként szemléljék, aki fizikális, mentális emocionális, spirituális, társadalmi és más tényezők bonyolult egysége.
  5. Az egészségfejlesztő terapeuta egyben tanár is. A terapeuták elsősorban tanítók, akik arra nevelik, bátorítják és motiválják az embereket, hogy személyes felelősséget vállaljanak egészségükért. Ezt az egészséges magatartás, életvitel és táplálkozási szokások kialakításával lehet elérni.
  6. A megelőzés a legjobb gyógymód. A természetes gyógymódokat alkalmazó terapeuták a megelőző orvoslás képviselői. A betegségek megelőzését tanítással és oktatással érik el, és az embereket az olyan életmód kialakítására bátorítják, amely támogatja az egészséget és megelőzi a betegséget.
  7. Az egészség és a jóllét megalapozása. Az egészségfejlesztő terapeuta elsődleges célja az optimális egészségi állapot létrehozása és fenntartása, a jóllét biztosítása. Az egészség úgy definiálható, mint az optimális fizikai, lelki, érzelmi jóllét állapota, a „jóllét” pedig a pozitív érzelmi beállítottsággal jellemezhető egészség állapota. Az egészségfejlesztő terapeuta azért küzd, hogy a beteg jóllétének szintjét növelje, tekintet nélkül az egészség vagy a betegség szintjére. Sokszor még komoly betegség esetén is a jóllét magas szintje érhető el.

 

 www.onmegvalositas.shp.hu

Honlapkészítés