ÖNMEGVALÓSÍTÁS EGYESÜLET
...ahol a gondolataink - érzéseinkbe ágyazva - megvalósulnak!

Keresés a honlaponBelépés
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó

facebook közösségi oldalunk
- 2014.01.18.

CSALÁDÖLELŐ

https://www.facebook.com/csaladolelo?fref=ts


Munkatársak a közösségi ellátásban:
- 2013.08.28.

A szenvedélybetegek (és családjaik) közösségi ellátásában:

koordinátor: Jacsó József 30/6374-123
koo. helyettes: Cserei Virág (szociálpedagógus) 30/6096-228

tovább >>4 Napraforgó
- 2013.09.27.

Arany Napraforgó Vendégházunk megkapta a 4 napraforgós minősítést - ami a falusi vendéglátásban a legmagasabb minőség!

tovább >>ELKÉSZÜLT A VENDÉGHÁZUNK ! ! !
- 2013.03.13.


3765 Tornaszentandrás, Hunyadi u. 10.

Az Országos Kék Túra útvonalán! :)

Két összkomfortos szobában 6 férőhely: 4+2 ágy
+ lakókocsi beálló külön fürdőszobával
+ sátorhelyek (és sátrak 14 főre)

tovább >>Adatvédelmi tájékoztató
- 2018.05.28.MUNKAMÁNIA

A munkamánia olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik.
Milyen tünetei vannak a munkamániás viselkedésnek? Napi 10-12 óra munka, pihenők nélkül – ha közben pihen, akkor is a munkájára gondol . A kényszeresen dolgozó személy számára a munka mindennél fontosabb, ráadásul gyakran már nem is jelent örömet, legtöbbször elkeseredetten küzd a tennivalókkal. Nem bízik kollégái teljesítményében, csak a saját maga által végzett munkát tartja megfelelőnek, éppen ezért képtelen bármit is kiadni a kezéből.
A munkaalkoholizmus mindenkit utolérhet, de különösen a férfiak veszélyezettek. A férfiak a családfenntartók, úgy érzik nekik kell teljesíteniük. Állásuk elvesztése a család jövedelmének csökkenésén túl presztízsveszteség is. Emiatt hajlamosabbak a munka hajszolására.
 
Vannak olyan függők, akik betegsége pszichés eredetű. Azok a gyerekek, akik elé szüleik elérhetetlen célokat tűznek ki, s emiatt ha megfeszülnek sem tudnak teljesítményükért dicséretet kapni, felnőtt korban hajlamosak a munkamániára.
Az orvosok is beismerik, hogy a jelenlegi társadalmi felfogásnak is köszönhető a munkaalkoholisták számának növekedése. Aki sokat dolgozik becsülni kell, csakhogy kezdünk átesni a ló túlsó oldalára.
 
A munkamánia állapotának fázisai:
-Az első fázis a munkamániás életének középpontjába mindinkább a munka kerül – kapcsolatai fokozatosan elvesztik jelentőségüket. A beteg ott és munkaidőn kívül is dolgozik
-A következő fázisban már életvitelét is a munkának rendeli alá, agresszivitást vált ki belőle, ha mások akadályozzák vagy megszólják ezért.
-Egyre többet vállal, de mind többet dolgozik céltalanul, és egyre nagyobb nehézséget okoz neki, hogy megfeleljen a feladatoknak és következményeknek.
-A munkamániás pszichikailag és fizikailag is kezd kimerülni, fokozatosan csökken a teljesítménye, a beteg érzi, hogy teljesítőképessége végső határára jutott. Általában ebben a fázisban fordul orvoshoz.
 
Pszichoszomatikus reakciók
Ha akadályozzák a munkavégzésben, azonnal jelentkeznek az elvonási tünetek: nyugtalanság, izgatottság. Az idő előrehaladtával a munkamániás személy egyre irreálisabb célkitűzéseket próbál megvalósítani, magányos harcosként küzdve a munkahelyén. Előbb utóbb képtelenné válik az újításra, új megküzdési módok kidolgozására, ráadásul állandóan szorong, mert fél attól hogy a dolgok kicsúszhatnak az ellenőrzése alól.
 
Mégis hol a határ? A kulcsszó a kontroll. Aki még tudja, hogy a munka eszköz, akinek a munkán kívül is vannak elfoglaltságai, s nem csak a munkának él, az nem válik beteggé.
„Ha azonban valaki beleragad ebbe a rendszerbe, függőségbe kerül, s ebből nem tud, vagy nem mer kiszállni. Szenved tőle, de mint a mókuskerék, pörög, pörög. Tönkremegy minden kapcsolat, de nem meri feladni, mert attól fél, akkor egy senki lesz” – állítja Hoyer Mária klinikai pszichológus
 
A munkamánia kezelése
Gyakran előfordul, hogy sikerül kigyógyulni a munkaszenvedélyből, de a korábbi munkamániás átvált egy másik szenvedélyre – pl. kényszeres sportoló lesz belőle. Ezzel még semmit sem oldott meg, csak felcserélte szenvedélye tárgyát.
Ha egyedül nem tud megbirkózni a problémával, nyugodtan kérje szakember segítségét!
 
Kép forrása: www.nana.hu


Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szóljon hozzá


1 hozzászólás

Román Hanna [ 2014-03-25 12:07 ]

Szia! Érdekelne a forrás, ahonnan ezt a sok csodálatos információt szetted.

www.onmegvalositas.shp.hu

Honlapkészítés